Infografika

Pri predmetu smo izdelali tudi infografiko. Mnogi morda ne vedo, kaj infografika pravzaprav je. Gre za medij za komunikacijo z različnimi ciljnimi publikami. Zato se, še preden se lotimo ustvarjanja infografike, moramo zavedati, kdo naša ciljna publika sploh je. Šele nato se lahko odločimo, kaj je naš cilj oz. kaj želimo z določenim izdelkom doseči.

Infografika mora biti primerna za tiskanje visoke ločljivosti – enotna velikost: format B1, 707x1000mm, razmerje 1:1,41

Obstaja več orodij, s katerimi lahko oblikujemo infografiko, nekatera so spletna (Crello, …), nekatera pa je potrebno namestiti (Inkscape, …).

PROGRAM
Za izdelavo sem si izbral program Crello. Gre za brezplačno spletno orodje, kjer lahko ustvarimo visoko resolucijske (max 3000 px) plakate, brošure, naslovnice, letake … Izvoz je možen do 105 cm v različnih formatih (jpg, png, transparentni png, pdf). Sam sem datoteko izvozil v jpg formatu.

VIR
Žerovnik, A. (2018). Infografika. [PowerPoint]. Pridobljeno s https://ucilnica.pef.uni-lj.si/mod/resource/view.php?id=2260

IZDELEK


Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Brez predelav 4.0 Mednarodna.

Publika, na katero sem ciljal z izdelavo infografike, so vsi spletni navdušenci, ki bi radi ustvarili svojo stran. Bodisi zaradi posla, poslovnih potreb ali pa samo iz čistega dolgčasa. Izmed mnogih napotkov spletnih strokovnjakov sem izluščil nekaj pomembnejših točk in jih predstavil v e-posterju. Delo v programskem okolju Crello je bilo precej zanimivo, a mislim, da ima še nekaj možnosti za izboljšave.