mov

MOV:

Mov je razširjen večpredstavnostni multimedijski binarni format, ki uporablja patentiran Applov kompresijski algoritem. Večinoma se uporablja pri Applovem programu Quicktime za shranjevanje filmov in ostalih video datotek, kompatibilen je tako z Macintoshem kot tudi z Windowsi. Mednarodna organizacija za standardizacijo je potrdila .mov kot osnovo MPEG-4 formata. MPEG-4 format je bil specificiran in ustvarjen na podlagi QuickTime formata (.mov) leta 2001. MOV datoteke lahko vsebujejo video, zvok, tekst, časovno kodo …

iOS naprave, kot denimo Iphoni in pa Ipadi so naprave, kjer bomo najverjetneje videli MOV datoteke, saj je to prevzet format, v katerem te naprave zajemajo videoposnetke.

Če želimo v določeni aplikaciji predvajati MOV datoteko, mora biti ta zmožna prepoznati specifične kodeke, ki so uporabljeni v datoteki.

Velikokrat zasledimo kakšne predvajalnike, ki niso zmožni odpreti MOV datotek. V teh primerih je najboljša rešitev pretvorba, večina pretvornikov omogoča pretvarjanje v formate kot so MP4, AVI in pa WMV. Pretvorbe je zmožen tudi predvajalnik VLC, ta MOV pretvori v MP4.

RAZLIKA MED MP4 in MOV

Formata sta si podobna saj sta oba izgubljiva (lossy) formata. To pomeni, da so deli datoteke izrezani, da bi dobili manjšo datoteko. Zato pogosto ravno omenjena formata vidimo na razpolago na spletnih mestih.

Oba formata uporabljata enak MPEG-4 format, večinoma lahko med formatoma menjamo samo v Quicktime okolju. MP4 je mednarodni standard, ravno zato je bolj podprt (zlasti na PSP-jih in pa DVD predvajalnikih).

 

VIRI

MP3. (2017, October 05). Pridobljeno January 16, 2019, s https://sl.wikipedia.org/wiki/MP3

Waung, K. (2019, January 04). What Is MOV Video Format. Prideobljeno January 16, 2019, s https://www.winxdvd.com/resource/mov.htm?fbclid=IwAR1lbLztuiJnCcxQM3xYxs_k_l084F6JpBbvbTfrKkW5W0vm1BZUv57PvgA

Apple QuickTime Movie. (n.d.). Pridobljeno January 16, 2019, s https://fileinfo.com/extension/mov