mp3

MP3:

MP3 je digitalna oblika zapisa glasbenih datotek. Razvita je bila z namenom zmanjšanja velikosti saj v nestisnjeni obliki zasedejo veliko prostora.

Frekvence zvoka, ki jih človeško telo ne zazna oziroma prezre, preprosto izpustimo in s tem prihranimo prostor, zato je mp3 oblika zapisa glasbe z izgubami. Na podoben način pri slikovnih podatkih deluje tudi zapis JPEG.

MP3 ima številne nastavitve bitne hitrosti (število bitov, ki predstavljajo kodirne podatke za 1 sekundo zvoka). Kakovost pa seveda ni odvisna le od bitne hitrosti temveč nanj vpliva tudi kodirnik (program, ki skrbi za ustrezno pretvorbo).

KAKOVOST MP3

MP3 je izgubljiv glasbeni zapis (lossy), zato ima številne nastavitve bitne hitrosti. To je število bitov, ki predstavljajo kodirane podatke za 1 sekundo zvoka. Običajna bitna hitrost znaša do 256 kilobitov na sekundo. Večja datoteka pomeni tudi večjo bitno hitrost. CD z glasbo, ki ga lahko kupimo v prodajalnah ima denimo bitno hitrost mnogo večjo (ni stiskanja) in sicer okoli 1400 kilobitov na sekundo.  Kvaliteta pa seveda ni odvisna le od stiskanja, temveč tudi od kodirnika (program, ki skrbi za ustrezno pretvorbo, primer: LAME).

FREKVENCA VZORČENJA

Povprečno človeško uho je zmožno zaznati zvoke v frekvenčnem razponu od 20 do 20.000 Hz. Za reprodukcijo zvoka pri določeni frekvenci mora biti vzorčenje tega zvoka dvakratnik ciljne frekvence. To pomeni, da nam pri frekvenci vzorčenja 32.000 Hz ne uspe zajeti vseh informacij slišnega razpona zvoka (po zgornji definiciji bi potrebovali najmanj 19.980 Hz x 2 = 39.960 Hz), zato nekatere informacije višjih frekvenc izgubimo. Izoblikovale so se tri standardne frekvence vzorčenja – 32 kHz, 44,1 kHz in 48 kHz. Slabša, 32 kHz, je primerljiva s frekvenco vzorčenja, ki jo slišimo na radijskih postajah; 44,1 kHz se je uveljavil s prodorom CD-plošč, zato večkrat slišimo da označuje CD-kakovost; 48 kHz pa je boljši od CD-kakovosti. Zadnja dva torej zgubljata le frekvence, ki so zunaj človeškega slišnega področja, zato na videz ohranjata celovito zvočno sliko.

POSLUŠANJE MP3

Za poslušanje je potrebno dekodiranje. Programsko knjižico, ki opravlja dekodiranje imenujemo kodek. Nekteri operacijski sistemi kodek že vsebujejo, pri drugih pa je implementiran znotraj predvajalnega programa.

Zelo poznani predvajalniki MP3 so:

  • Bs.Player
  • Winamp
  • Windows Media Player …

MP3 ne najdemo le na osebnih računalnikih, temveč je danes prisoten pravzaprav povsod. Tako na DVD predvajalnikih, mobilnih telefonih, raznih tablicah in pa ostalih avdio komponentah.

V nekaterih državah so potrebni določeni postopki za kodiranje MP3 patentirani. Glavna lastnika patentiov sta Fraunhofer Institute in ameriško podjetje Thompson.

VIRI

MP3 format. (2013, November 11). Pridobljeno 27. januar 2019, from http://305.gvs.arnes.si/paska/?p=2254