IZDELAVA PNG IZDELKA

V tem razdelku bom predstavil, kako sem ustvaril svoj png izdelek. Kasneje sem tega uporabil za izdelavo gif-a.

Sprva nisem bil prepričan ali izbrati program GIMP ali Inkscape, a sem se po premisleku odločil, da bom uporabil slednjega. Zanj sem se odločil, ker ga bolje poznam in poznam tudi nekaj njegovih bolj kompleksnih funkcij, ki jih ponuja uporabniku.

Nekaj časa sem razmišljal, kaj bi lahko upodobil. Ker se v prostem času ukvarjam z biljardom, sem se odločil, da bom ustvaril sliko, na kateri bo biljardna miza in pa kugle zložene v trikotnik (pred začetnim udarcem).

Sprva sem s klikom na modro ikono v levi orodni vrstici izbral možnost riši kvadrate in pravokotnike (glej sliko)

Niso mi bili všeč ostri robovi, zato sem jih s pomočjo funkcije “Uredi poti po vozliščih” zgladil in tako dobil približno podlago za mizo. Na zgornji sliki lahko funkcijo vidimo pod črno miško (druga po vrsti).

Potem je bilo potrebno ustvariti obrobo za mizo, to sem storil v desnem oknu, kjer lahko izbiramo barvo poteze, polnila in pa slog poteze.

Povečal sem debelino obrobe in tako dobil že mizo brez lukenj.

Naslednja naloga so bile luknje.

Te sem naredil z uporabo funkcije presek. Najprej sem označil obe obliki in potem z omenjeno funkcijo določil, kater del želim imeti. Ta postopek sem ponovil 6 krat (za vsako luknjo).

Na biljardni mizi so manjkale še krogle, zato sem ustvaril eno kroglo in ostale s Ctrl + C kopiral in Ctrl + V prilepil. Krogle sem naredil s funkcijo “Riši kroge, elipse, loke” (funkcija se nahaja pod modrim kvadratom – roza krog). Da sem dosegel učinek sijaja, sem dodal krožni preliv (glej sliko).

Vsaki krogli sem dodal številko s funkcijo “Ustvari in urejaj besedilo”. No, da ne bi številka in kugla “odtavala” vsak po svoje, sem ju s pomočjo funkcije “Združi” združil v eno. Ponekod je kugla prekrila številko, zato sem kuglo postavil sloj nižje (glej sliko). Kugle sem tako postopoma postavil v trikotnik.

Narisal sem še prednjo črto, s katere se razbije kugle. To sem storil s pomočjo gumba “Riši krivulje in ravne črte” (glej sliko). Prav tako sem rob mize še okrasil z belimi zvezdicami (funkcija “Riši zvezde in mnogokotnike”)

Ja no, saj se že bližamo koncu, hmm le še eno vprašanje se pojavlja, s čim pa bom razbil kugle? – Da, za to seveda potrebujem palico. To sem ustvaril ustvaril s funkcijo za prostoročno risanje, za lik pa sem izbral zunanji trikotnik, s pomočjo tega sem dosegel “našpičenost” palice (glej sliko).

iiiiin …
nastalo jeee toleee:

Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0 Mednarodna.